Dividend digital: nova oportunitat el 2020

Pere Vila (foto panoramaaudiovisual.com)
Pere Vila proposa planificar bé la cita del 2020 (foto panoramaaudiovisual.com)

Els fòrums internacionals del sector de les telecomunicacions, com ITU Telecom World i altres, preparen el terreny per impulsar un segon dividend digital el 2020. Segons això, l’1 de gener de 2021 es tornarien a alliberar freqüències que ara ocupen les emissions de les televisions per poder-les destinar a més comunicacions mòbils (telèfons mòbils, smartphones, tablets, etc.)

De fet, això és el que està passant ara mateix amb el primer dividend digital, una operació a escala europea que estava prevista des de fa temps i que el govern espanyol ha deixat per a última hora. Els plans del govern Rajoy són que l’operació culmini el 31 de desembre de 2014, després d’invertir molts diners i esforços per fer en quatre dies el que s’hauria pogut fer en quatre anys.

Doncs bé, com dèiem, quan aquí encara estem així, l’avantguarda del sector de les telecomunicacions preveu que el 2020 es tornarà a repetir l’operació. Serà conseqüència dels avenços tecnològics, que permetran que les televisions emetin amb més qualitat en un ample de banda més estret que ara. És a dir, en menys espai s’hi podrà posar més informació.

En opinió de Pere Vila, director de Tecnologia, Innovació i Sistemes de RTVE, aquest horitzó desdramatitza les conseqüències de l’actual canvi de freqüències, una bugada en què les televisions públiques hi poden perdre molts llençols. Per exemple, segons ha reconegut el mateix Amadeu Gassó, director corporatiu d’Explotació i Enginyeria de la CCMA, en aquests moments encara no està clar si, a partir de gener, Televisió de Catalunya podrà mantenir tota l’oferta de canals de TDT, alta definició inclosa, o si haurà de perdre més canals o qualitat del senyal.

Pere Vila i Amadeu Gassó han participat aquesta setmana en una jornada del Col·legi d’Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, juntament amb altres experts del sector. En la trobada s’ha posat en evidència la mala gestió del dividend digital per part del govern espanyol. Fins i tot la part més mecànica de l’operació, l’adaptació de les antenes de televisió de les llars, va de corcoll. Els instal·ladors es queixen de la desinformació dels usuaris i avisen que el 12 de novembre passat només s’havien pogut adaptar un 19% de les antenes col·lectives.

A aquest ritme, descarten que es pugui posar a punt l’altre 81% dins del termini previst i estimen que el 31 de desembre encara hi haurà un 35% de llars sense l’antena adaptada. Si no es produeix un miracle, el govern espanyol haurà d’ajornar el canvi de freqüències ben bé fins el mes de març perquè aquestes cases puguin continuar veient la TDT.

La cita de 2020, en fi, es presenta com la gran oportunitat de fer les coses bé, ja que aquesta vegada no ha estat possible. Fins llavors, hi ha temps de planificar-ho tot perquè les televisions públiques, especialment les autonòmiques, recuperin l’espai necessari per emetre el senyal de TDT en les millors condicions tècniques. A més a més, pot ser que el 2020 el Govern de Catalunya pugui intervenir en l’operació si ja té plenes competències en matèria de telecomunicacions o, almenys, té les que preveia l’Estatut de Miravet.

Quant al finançament, Pere Vila proposa que l’Administració destini al 2020 una part dels recursos públics que obtindrà amb la subhasta de les freqüències que ara quedaran alliberades pel primer dividend digital. Els resultats serien socialment rellevants: millor qualitat del senyal (tot en HD), millor qualitat de so, subtítols en més idiomes… En resum, si ara els operadors de televisió i els instal·ladors estan immersos en la feixuga operació de canvi de freqüències perquè el gener de 2015 totes les llars continuïn veient la TDT, els maldecaps actuals quedaran reduïts a una anècdota si es confirmen els avantatges del dividend digital de 2020.

P.D. Confirmat: “El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme amplia fins al 31 de març el termini màxim per a l’alliberament del dividend digital“.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s