L’informe Masdeu, set anys després (I)

Membre d'un equip d'edició en la redacció multimèdia de la BBC (foto JFB).
Membre d’un equip d’edició en la redacció multimèdia de la BBC (foto JFB).

Ha trigat més o menys set anys a sortir del calaix. L’anomenat informe Masdeu va analitzar el setembre de 2007 l’evolució de les redaccions dels mitjans de comunicació cap a nous models de redacció multimèdia. En aquells moments, la convergència de redaccions ja era més que una tendència, tot i que els casos coneguts no eren gaires i es veien –ni tan sols s’observaven– amb desinterès i escepticisme des de les redaccions monomèdia.

Però com diem, la convergència era més que una tendència. La digitalització i l’evolució de les tecnologies havien apropat els diferents mitjans de comunicació més del que ho havien estat mai abans, tant des del punt de vista de la producció com de la distribució dels continguts. A més a més, la concentració empresarial anava configurant un sector format, cada vegada més, per grups multimèdia. Semblava lògic que la convergència de les redaccions fos el pròxim pas, però la magnitud i les incerteses del canvi l’anaven ajornant.

Va ser llavors quan Joan Majó, president de l’encara CCRTV, va encarregar el famós informe a Jaume Masdeu, que va redactar una Proposta de confluència dels serveis informatius de tv3, cat radio i portal de notícies (sic). Fins aquí, tot normal: la direcció de la Corpo encarrega un informe intern sobre una tendència que ho pot canviar tot en les redaccions periodístiques, com hauria fet qualsevol amb dos dits de front. Però aquí es va acabar la història perquè, per algun motiu, algú va decidir desar-lo en un calaix.

Han hagut de passar set anys, set, perquè la qüestió torni a estar damunt de la taula, tot i que formalment l’actual direcció de la Corpo no assumeixi l’informe Masdeu com a projecte propi (“llama-li hatxe”). Avui dia, set anys són una eternitat en els mitjans audiovisuals, i és difícil d’explicar que les reflexions internes d’una corporació pública que diu que té vocació de lideratge com la CCMA hagin fet un parèntesi tan llarg. Si va ser una decisió conscient, potser va ser un error. I si va ser inconscient… sense comentaris.

(Continuació)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s