La desmitificació del periodista multimèdia (I)

Redacció d'EITB a Bilbao (foto eldiarionorte.es)
Redacció d’EITB a Bilbao (foto eldiarionorte.es)

Els periodistes multimèdia són la peça menys important dels processos de convergència de redaccions com els que han posat en marxa moltes corporacions audiovisuals europees. Almenys en les fases inicials del procés, que normalment dura uns quants anys. I encara no hi ha cap grup multimèdia que hagi donat per tancat el procés intern de convergència, tot i que alguns s’hi van posar ja fa quasi una dècada.

Des del meu punt de vista, la desmitificació del periodista multimèdia és una de les troballes més notables de l’estudi Convergencia mediatica en Euskal Irrati Telebista (EITB), de la Universitat del País Basc, dirigit per Jotxo Larrañaga. Després d’analitzar molt a fons el cas d’EITB, els investigadors bascos van arribar a la conclusió que: 1) la unificació física de les diferents redaccions (televisió, ràdio, portal de notícies), 2) la coordinació entre totes elles i 3) la implementació d’una eina comuna de gestió de continguts són tres passes prèvies i més importants que l’alfabetització multimèdia dels periodistes.

Això no vol dir que l’evolució del perfil professional dels periodistes no sigui estratègica i necessària a mitjà termini, sinó que, sense les tres condicions prèvies, seria estèril. És a dir: no serviria per a millorar el funcionament dels serveis informatius d’una corporació multimèdia i adaptar-lo a les noves maneres de produir, distribuir i consumir continguts, que és del que es tracta.

(Continuació)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s